EL VOSC

Andorra 2019

És una instal·lació formada per 500 arbres-objecte i 12 ventiladors, presentada en el marc de la 3ª Biennal de Land Art d’Andorra. El VOSC, acrònim de Vent, Olor, Simulació i Contemporaneïtat no només ens sorprèn i provoca amb el seu títol, sinó també amb la seva posada en escena i intenció.

Per començar, la instal·lació de l’artista visual Albert Gusi emula el bosc en un espai tancat, i dona forma i cos a dos dels seus elements bàsics que normalment són immaterials i invisibles: l’aire i l’olor. És a través d’ells, reivindicats alhora com a transmissors de coneixement, que l’obra dialoga amb el públic i crea una contradictòria experiència de bosc.

Gusi capgira aquest espai verd i natural i també el concepte mateix de shinrin-yoku en passar aquesta pràctica japonesa pels filtres de la cultura i l’art contemporani.

EL VOSC ens parla a través dels seus objectes protagonistes. Els ventiladors miren de reüll cap a l’esdevenir d’un bosc i unes muntanyes que es “repoblen” dia rere dia amb la presència d’aerogeneradors. Mentre que els petits pins ambientadors, són aquí per recordar-nos la ironia de la seva utilitat: ens serveixen per traslladar un succedani dels ‘banys de bosc’ dins del nostre vehicle mentre, amb ell, destruïm l’ecosistema natural al qual el pi intenta apropar-nos.

L’obra contraposa realitat i artificialitat davant dels nostres ulls i ens interpel·la bruscament, confrontant-nos amb la fragilitat del bosc i del seu ecosistema i fent-nos plantejar la creixent necessitat que semblem tenir de simular la natura, domesticar-la i engabiar-la.

Instal·lació duta a terme amb la col·laboració d’Arbre Magique.