ITINERARI PEL BARRI DEL CONGRÉS AMB ELS VEÏNS I LES VEÏNES DEL CANÒDROM, AMB EL JORDI -L’AMIC INVIDENT- I AMB EL MAIZER -EL GOS FOTÒGRAF

Itinerari pel barri del Congrés amb els veïns i les veïnes del Canòdrom, amb el Jordi –l’amic invident– i amb el Maizer –el gos fotògraf– és un projecte que es posà a caminar el dissabte 23 de gener del 2010 en un itinerari en grup que movia 15 persones. Un passeig perfectament estructurat ens conduiria pas a pas a conèixer un barri singular. Els dos Enric i el Miquel, la Paulina, la Dolors, la Matilde, el Juan i l’Ángel ens mostraren tot allò que és més viscut i estimat pels veïns del barri del Congrés. I ho feren amb un detall precís i un to apassionat, que dibuixava en el seu parlar tota la vida del barri. Precisament, des d’aquesta claredat narrativa, el Jordi, invident des de la infància, interpretava les paraules dels veïns per convertir-les en fotografies. Unes fotografies, però, que es generaven sobre el cap del Maizer, el seu gos pigall i ulls-guia del Jordi. A cada carrer, s’hi explicava una història; i a cada carrer hi naixia una imatge. El Jordi transformava l’experiència que circulava en els testimonis orals detallats (veritable arxiu per al barri) en fotografies genuïnes dipositàries de sentiments i emocions.

De les fotografies resultants, i a través de la meva descripció oral, el Jordi
en va seleccionar un total de sis. Aquestes sis fotografies foren impreses en format banderola i el dia de la inauguració, els veïns i veïnes del Canòdrom les penjaren als seus balcons. La imatge tornava a pertànyer a la seva gent.

PDF

Reportatge BTV