Lo Gambusí

Amposta 2019

El dissabte 6 d’abril em vaig apropar als ullals de Baltasar per tal de fer-hi un reconeixement visual i preparar un projecte d’intervenció artística per a la convocatòria XYZ promoguda per Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre d’Amposta.

La tarda era ventosa, grisa. Unes nuvolades enfurismades creuaven el Montsià i marxaven cap al Coll de l’Alba. Per allí on passaven, deixaven el terra xop. Poca pluja però intensa. Als ullals, els eucaliptus bellugaven com una barca a causa del fort vent i les branques cruixien fent forts espetecs. Tenia ben present el cartell de l’accés on s’advertia del risc en cas de fortes ventades.

I de cop passà allò. Tot fou molt ràpid. Vist i no vist. Mentre fotografiava un dels ullals va aparèixer una “cosa”. Fou casual. Jo tenia la càmera als ulls enfocant l’ullal quan de cop i volta surt de dins de l’aigua “aquella bèstia”. I tal com va aparèixer, va desaparèixer. Vaig poder fer-ne una fotografia. Tan sols una. I sortosament prou nítida per veure que allò documentat no era un animal normal. La imatge següent només conté les corones a l’aigua fruit del seu capbussament immediat. Vaig restar allí, amb la càmera enganxada a l’ull fins que es va fer fosc i no va tornar a aparèixer. Res. Revisat l’arxiu visual, arribem a la conclusió que l’animal pot ser un gambusí. Aquesta seria doncs, la primera vegada que s’aconsegueix documentar visualment un gambusí a les terres de l’Ebre.

A partir de la imatge obtinguda el dia 6 d’abril, es desplega, d’acord amb els responsables del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’equip de l’XYZ i Lo Pati, un projecte de seguiment a l’ullal amb la voluntat de documentar l’aparició de l’animal.

Del juliol de 2019 a març de 2020 s’intal·len 16 càmeres de videovigilància per detectar la presencia del gambusí.

El 24 d’octubre de 2019 es donava a conèixer una nova imatge del gambusí, detectada per una de les càmeres.

El gambusí existeix i es mou pels ullals de Baltasar.