Rememorar

Ainielle 2018

Diu Enrique Satué que si recorrem els carrers d’Ainielle (Sobrepuerto, Huesca) descobrirem les traces de la memòria: «un dia comencen a sonar les esquelles, els grans esquellots que porten els bocs que guien el ramat que retorna de terra baixa. Aleshores, al poble sorgeix l’alegria a cor que vols».

Les esquelles del bestiar com a símptoma de canvi en el poble, d’alegria, d’arribada dels que estaven fora i lluny. Un so únic que ens apropa a la vida. Uns esquellots que són festa i esperança.

Rememorar fou una acció que va fer que de nou sonessin esquellots i esquelles -grans i petites- i per unes hores, el so ara perdut de l’alegria i l’esperança, s’ecoltés a la vall com a record dels temps passats.

Amb el nostre caminar pugem a Ainielle el record viu de l’alegria. Cada passa nostra és una nota en l’aire que rememora la vida de la vall. Nosaltres som esquellots i som esperança.

Acció duta a terme en el marc de la XII caminada de la Senda Amarilla. Gràcies a l’Associación Ocumo de Oliván i a la Diputación de Huesca.